FN-dagen: Pierre Schori besökte Brinellgymnasiet

fndagen_pierre_schori_brinell

Idag är det FN-dagen - en temadag som firas 24 oktober till minne av att FN-stadgan trädde i kraft just det datumet. Temadagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt. Pierre Schori, politiker (socialdemokrat) och diplomat, bjöds in till vår skola för att under en timme föreläsa för våra elever om sina egna erfarenheter i FN.

Schori, tidigare kabinettssekreterare, riksdagsledamot, biträdande utrikesminister (biståndsminister), ledamot av Europaparlamentet och FN-ambassadör för Sveriges i New York, berättar för våra elever hur han den 11 september 2001 blev ögonvittne till attackerna mot World Trade Center och hur han sedan hamnade i händelsernas centrum när USA försökte få FN:s stöd för att angripa Irak.

– Jag kallar tiden efter attackerna mot World Trade Center för Draksåddens år, säger Pierre Schori.

Schori menar att den största faran för hållbar fred är att lösa konflikter med militär och inte med diplomati. Han citerar Dag Hammarskjöld "FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet".

Från 1 januari har Sverige en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd, där vi tidigare har suttit vid tre tillfällen: 1997–1998, 1975–1976 samt 1957–1958. Ett mycket positivt besked enligt Schori.

– Vi kommer att få delta vid tusentals möten och vara med om att fatta hundratals beslut. Därmed har vi stor chans att påverka arbetet med hållbar fred.

Malin Maukonen, ES14, tyckte föreläsningen var intressant.

– Men den kunde varit lite längre. Nu blev det mest övergripande med några få konkreta exempel på vad han har arbetet med. Terrordåden mot World Trade Center och när Bush beslutade om att invadera Irak känner många till så det var intressant att höra om från hans synvinkel, säger Malin.

[2017-04-10]