Mustafa Panshiri träffade våra nyanlända killar

mustafa_1

Igår hade vi besök av Mustafa Panshiri, som vid sidan av sitt arbete som polis i Linköping reser runt i Sverige för att träffa ensamkommande barn för att prata om vad det innebär att leva i ett demokratiskt land som Sverige. 

Mustafa kom som 11-åring till Sverige tillsammans med sina föräldrar och syskon från ett talibanstyrt Afghanistan. Idag, arton år senare har han som vision att besöka Sveriges alla 290 kommuner och träffa alla dessa ensamkommande barn och ungdomar och berätta om sin resa från utanförskap till att följa sin dröm och arbeta som polis.

Mustafa fångade våra elevers intresse på föreläsningen genom skämt och exempel som de kunde relatera till. Han pratade bland annat om fördomar och kulturkrockar.

– Exempelvis har ordet respekt en annan innebörd för många ensamkommande ungdomar. För dem är ordet förknippat med rädsla, säger Mustafa Panshiri. 

Mustafa berättar om demokratin i Sverige och förklarar att eleverna måste vara nyfikna på att lära sig nya saker för att integreras på ett bra sätt i sitt nya land. 

– Demokrati i exempelvis Afghanistan är något helt annat än här i Sverige. Där skiljer man dessutom inte på religion och stat vilket är helt nytt för dessa ungdomar. Jag tror inte att vi behöver bli experter på afghansk kultur och så vidare, utan vi ska lära oss mer om vad vi har att erbjuda i Sverige och förklara vad vi står bakom. Exempelvis visar man respekt mot äldre genom att undvika ögonkontakt i Afghanistan. Vi måste bli bättre på att tala om hur det fungerar i Sverige för att undvika missförstånd. 

Hur kan man följa ditt arbete med att prata med nyanlända ungdomar?
– Jag har en sida på Facebook som heter Kreativ integration . Sedan kan man också läsa mer om mig på min webbplats www.panshiri.se

mustafa_4

mustafa_6

[2017-04-10]