Bowling

idrott_bowling

Ansökan ska vara inskickad senast 1 december.

application/pdf Ansökan Bowling HT18 (457,16 kB)

Steg 1:  Du ansöker till bowlinggymnasiet på Brinellgymnasiet genom att fylla i och skicka in en ansökningsblankett som du hittar här när ansökan har öppnat. Ansökan ska skickas in senast 1 december.

Steg 2:  Du ansöker till ett program på Brinellgymnasiet, där urval sker efter meritpoäng, hos din SYV på din skola senast 1 februari.

Instruktörer

Peter-Peppe-engström

Peter "Peppe" Engström

Peter-Hellström

Peter Hellström

Infohäfte bowling

application/pdf Infohäfte bowling (416,26 kB)

Svenska Bowlingförbundets syfte och mål med Riksidrottsgymnasiet (RIG)

Svenska Bowlingförbundet  står som garant för den sportsliga kvalitén. Dessutom ser de till att Nässjö kommun uppfyller kraven på goda sociala, skolmässiga och sportsliga förutsättningar.

Syfte
Bowlinggymnasiets främsta syfte är att ge ungdomar möjlighet till en elitsatsning inom bowlingsporten samtidigt som de genomför gymnasiestudier.

Mål
Utbildningen riktas främst mot att utveckla elevens teoretiska, och tekniska färdigheter att utveckla elevens psykiska, och fysiska styrka att utveckla eleven kring etik och moralfrågor gällande ansvar i idrottsligt-, och socialt uppförande

Svenska Bowlingförbundet, Nässjö kommun och Nässjö Bowlingcenter har genomfört stora nyinvesteringar dem senaste åren för att träningsmiljön ska var av hög internationell klass.

Specialidrott

Eleverna på RIG genomför en kursplan i ämnet specialidrott och tränings- och tävlingslära

Specialidrott 1 100p

Tränings- och tävlingslära 1 100p

Specialidrott 2 100p

Tränings- och tävlingslära 2 100p

Specialidrott 3 100p

Tränings- och tävlingslära 3 100p

Specialidrotten anordnas inom ramen för den samlade skoldagen och schemamässigt fördelas med aktivitet varje dag.

Träning med individen i fokus
I din träningsprocess på Brinellgymnasiet utgår vi hela tiden från dina egna ambitioner, målsättningar, idrottsliga status och potential. Du är själva ”motorn” i denna process och det bygger mycket på dialog och feedback på din individuella utveckling. Utifrån teknik, taktik, fysik och mental träning arbetar vi med att utveckla den idrottsliga helheten och där vi också bidrar med expertis av högsta klass. Mycket i en fungerande träningsprocess handlar om att ta sig an utmaningar av olika slag. Vi försöker i vardagen ge den stimulansen i träning, matcher och med upplevelser på den internationella arenan. Vi känner att vi är bra på att utveckla individer till att nå sina drömmar och mål.

Elevboende
Flertalet av eleverna på bowlinggymnasiet kommer från annan ort och får därför bo på skolans elevboende .
Antagning
Antagningskvoten är reglerad genom Riksidrottsförbundets bedömning. Kvoten är 24 elever fördelat på 8/år totalt under 3 år. Ett mål är att fördelningen mellan könen ska vara så jämn som möjligt. Förutom de 24 RIG platserna finns här också NIU-inriktning där kvoten är 12 elever fördelat på 3 år. När du söker till bowlinggymnasiet måste du även söka till ett av skolans program. Du konkurrerar således mot andra elever som har sökt samma program med hjälp av dina studiebetyg från årskurs 9. Skolpoängen understiger sällan 200 p. När det gäller licenssnittet så understiger det sällan 165 poäng för tjejer och 185 för killar.

Landslagsspelare
Flera av våra elever presterar/har presterat så bra så att de får och har fått vara med i de olika landslagen, junior, U-23 och senior. Världsmästarna Patrik Backe, Martin Blixt, Robert Andersson, Mats Olsson, Mattias Årup, Helen Johnsson, Nina Flack, Jesper Svensson och Pontus Andersson har alla varit elever på bowlinggymnasiet.