El- och energiprogrammet
2018

EE 2

Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som nätverkstekniska lösningar, produktion, installation samt distribution av el-, energi- och vattensystem. 

Kontaktpersoner  

Studie- och yrkesvägledare
Lisa Brink
0380-51 87 94
lisa.brink@nassjo.se

Rektor
Linda Davidsson 
tel. 0380-51 87 52
Linda.Davidsson@nassjo.se

Arbetslagsledare
Andreas Evaldsson
tel. 0380-51 72 48 
andreas.evaldsson@nassjo.se  

Daniel Carnegård 
tel. 0380-51 86 01 
daniel.carnegrad@nassjo.se  

Det finns redan nu ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och nätverkstekniker. I branschen finns många spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling. För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant,har skolan nära kontakter med branschens företag.

Efter tre år hos oss ska du som elev ha utvecklat din 
Sociala kompetens  – för att kunna möta olika kunder, ta ansvar och vara självständig.

Yrkesstolthet  – för att känna dig trygg och stolt över ditt yrkesval i den bransch du ska arbeta inom.

Kreativitet  – för att vara påhittig, metodutvecklande, intresserad av teknikutveckling och miljöfrågor.

Vi följer alla branschkrav som finns. Lokala företag är engagerade i programmets utveckling och vi träffas regelbundet för att diskutera utbildningens innehåll. El- och energiprogrammet har sin undervisning i fräscha undervisningslokaler på Träcentrum i Nässjö. Vi har högaktuell utrustning för både teoretiskt och praktiskt arbete med el, automation och energi.

Inriktningar

Under första året läser du programgemensamma ämnen. I årskurs två påbörjar du den inriktning som du väljer i årskurs 1. På el- och energiprogrammet i Nässjö finns fyra inriktningar:

- Automation

Här väntar arbete som industrielektriker, PLC- programmerare eller resemontör. Du får lära dig att styra olika utrustningar via dator, CAD-teknik, reglertekniska kretsar samt programmering och underhåll av robot. Du löser olika praktiska problem tillsammans med lärare och andra elever. Exempel på yrkesutgångar – Drift- och underhållstekniker, fastighetstekniker, automations- och processautomationstekniker, hisstekniker, industrielektriker och robottekniker.

- Elteknik  

Här väntar arbete som installationselektriker. Under utbildningen får du lära dig hur motorer fungerar, att installera larm, antenninstallationer och installationer inom bostäder och industrier. Du läser in teoretisk elbehörighet under din utbildning för att senare kunna få ett elcertifikat. Inom elteknik kan du i åk 2 välja inriktning mot järnvägsteknik - kraft och signal. Denna inriktning ger dig behörighet att söka YH signaltekniker. Exempel på yrkesutgångar – Distributions-, installations- och industrielektriker, hisstekniker, järnvägstekniker, larm och säkerhetstekniker, tele och kommunikationstekniker.

- Dator- och kommunikationsteknik

Här väntar arbete som nätverkstekniker. I utbildningen får du får lära dig om datorer, nätverk, operativsystem och kommunikationslösningar inom data/tele/tv samt hur du underhåller och felsöker dessa. Vi har en modern utbildning med fina lokaler och labbutrustning, för att du ska få lära dig det senaste inom IT. Framtiden ser ljus ut för databranschen och vi ser just nu en trend i att allt fler enheter blir uppkopplade mot internet vilket ställer krav på duktiga tekniker inom IT-infrastruktur i framtiden.

Brinellgymnasiet är en Cisco-akademi och kan erbjuda eleverna Cisco-certifieringar inom IT-Essentials och CCNA, vilket gör våra elever mer attraktiva på arbetsmarknaden. Efter gymnasiet kan du börja arbeta eller studera vidare på yrkeshögskola inom dataområdet. I utbildningen gör du 15 veckor APL på ett eller flera IT-företag där du får testa och öva på färdigheter för ett framtida yrke. 

Vad är Cisco?
Cisco är ett globalt företag som säljer nätverksutrustning och kommunikationslösningar. De tillhandahåller certifieringar som är gångbara inom IT-branschen för att visa att man tillgodosett sig kunskaper inom olika områden. Utbildningspaketen håller god kvalitet och vi är stolta över att kunna erbjuda detta till våra elever.

Riksrekryterande inriktningar

- Järnvägsteknik

Här kan du utbilda dig inom el- och signalteknik då kan du arbeta som till exempel bantekniker,eltekniker eller signaltekniker.

APL

Du har APL (arbetsplatsförlagt lärande)  i årskurs två och tre.

Framtidsutsikter och vidare studier

El- och energiprogrammet har framtiden för sig. Det finns redan nu ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och energitekniker. I branschen finns mycket spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling! För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant har skolan nära kontakter med branschens företag. Vi uppdaterar hela tiden vår utrustning och fortbildar lärarna.

Du kan läsa till kurser för att få högskolebehörighet.