El- och energiprogrammet

EE 2

Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som nätverkstekniska lösningar, produktion, installation samt distribution av el-, energi- och vattensystem.

Lisa Brink
lisa.brink@nassjo.se

Linda Davidsson
tel. 0380-51 87 52
Linda.Davidsson@nassjo.se

Arbetslagsledare
Andreas Evaldsson
tel. 0380-51 72 48
andreas.evaldsson@nassjo.se

Daniel Carnegård
tel. 0380-51 86 01
daniel.carnegrad@nassjo.se

Det finns redan nu ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och nätverkstekniker. I branschen finns många spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling. För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant,har skolan nära kontakter med branschens företag.

Efter tre år hos oss ska du som elev ha utvecklat din
Sociala kompetens  – för att kunna möta olika kunder, ta ansvar och vara självständig.

Yrkesstolthet  – för att känna dig trygg och stolt över ditt yrkesval i den bransch du ska arbeta inom.

Kreativitet  – för att vara påhittig, metodutvecklande, intresserad av teknikutveckling och miljöfrågor.

Vi följer alla branschkrav som finns. Lokala företag är engagerade i programmets utveckling och vi träffas regelbundet för att diskutera utbildningens innehåll. El- och energiprogrammet har sin undervisning i fräscha undervisningslokaler på Träcentrum i Nässjö. Vi har högaktuell utrustning för både teoretiskt och praktiskt arbete med el, automation och energi.

Inriktningar

Under första året läser du programgemensamma ämnen. I årskurs två påbörjar du den inriktning som du väljer i årskurs 1. På el- och energiprogrammet i Nässjö finns fyra inriktningar:

- Automation

Här väntar arbete som industrielektriker, PLC- programmerare eller resemontör. Du får lära dig att styra olika utrustningar via dator, CAD-teknik, reglertekniska kretsar samt programmering och underhåll av robot. Du löser olika praktiska problem tillsammans med lärare och andra elever. Exempel på yrkesutgångar – Drift- och underhållstekniker, fastighetstekniker, automations- och processautomationstekniker, hisstekniker, industrielektriker och robottekniker.

- Elteknik

Här väntar arbete som installationselektriker. Under utbildningen får du lära dig hur motorer fungerar, att installera larm, antenninstallationer och installationer inom bostäder och industrier. Du läser in teoretisk elbehörighet under din utbildning för att senare kunna få ett elcertifikat. Inom elteknik kan du i åk 2 välja inriktning mot järnvägsteknik - kraft och signal. Denna inriktning ger dig behörighet att söka YH signaltekniker. Exempel på yrkesutgångar – Distributions-, installations- och industrielektriker, hisstekniker, järnvägstekniker, larm och säkerhetstekniker, tele och kommunikationstekniker.

- Dator- och kommunikationsteknik

Här väntar arbete som nätverkstekniker. Du får lära dig att bli en duktig felsökare och en kreativ nätverkstekniker. Målsättningen ä ratt redan till uppstarten hösten 2017 kunna erbjuda certifieringar inom Cisco-system såsom server- och nätverksadministration samt säkerhet.

Riksrekryterande inriktningar

- Järnvägsteknik

Här kan du utbilda dig inom el- och signalteknik då kan du arbeta som till exempel bantekniker,eltekniker eller signaltekniker.

APL

Du har APL (arbetsplatsförlagt lärande)  i årskurs två och tre.

Framtidsutsikter och vidare studier

El- och energiprogrammet har framtiden för sig. Det finns redan nu ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och energitekniker. I branschen finns mycket spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling! För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant har skolan nära kontakter med branschens företag. Vi uppdaterar hela tiden vår utrustning och fortbildar lärarna.

Du kan läsa till kurser för att få högskolebehörighet.