Industritekniska programmet

anna.ferngren-porss@nassjo.se

Tobias Lindell
tobias.lindell@nassjo.se

Industritekniska företag behöver dig som gillar att arbeta praktiskt, som tycker om att lösa problem, är en nytänkare och gillar utveckling. Vi verkar för att ge dig en utbildning präglad av kvalitet för att göra dig attraktiv på arbetsmarknaden. Vill du ha jobb direkt efter skolan? Välj industritekniska programmet!

Lärarlaget är extra måna om att:

• alltid sätta eleven i centrum.
  • utifrån elevers förutsättningar och intresse matcha utbildning mot jobb eller studier.
  • eleven är nöjd med utbildningen och attraktiv på arbetsmarknaden.
  • samarbeta med regionens duktiga företag så att eleverna är väl rustade inför framtiden.
  • eleverna får social kompetens och förberedande kunskap att bidra till utvecklingen av svensk industri.
  • hantverkskänsla och teknikutveckling går hand i hand, inte minst med företagen.

Vi låter eleven utvecklas i sin egen takt. Detta gör att eleverna både får ta ett stort ansvar och har ett stort inflytande över sin studiesituation. Varje elev behandlas individuellt och flexibelt.

Alla elever som vill har möjligheten att antingen bredda och/eller fördjupa sig. Många av våra elever skaffar sig flera yrkeskompetenser under sina tre år hos oss, t ex lär sig både svets och CNC-teknik. En annan populär valbar kurs är vår truckutbildning. Om man har planer på att studera vidare på högskola efter gymnasiet är det inget problem, vi kan erbjuda de kurser som krävs. Vill man t ex läsa extra idrott eller språk kan man också göra detta.

Lärare och företagsrepresentanter pratar regelbundet med varandra både ute på företag och i skolan. Lärarna som undervisar på programmet sitter tillsammans i arbetslag i anslutning till utbildningslokalerna. Kärnämneslärare och karaktärslärare jobbar tillsammans för att underlätta för ämnesintegrering på programmet. Alla har någon form av industribakgrund och ett stort intresse för elevernas utveckling, programmet och branschen.

Inriktningar

Efter första årets gemensamma kurser får eleven välja någon av följande inriktningar:

- Driftsäkerhet och underhållsteknik
Du lär dig hur industrianläggningar bedrivs med fokus på underhåll av utrustningar och anläggningar.

- Produkt och Maskinteknik
Du lär dig om hantering av verktyg,industriella utrustningar och hur olika material som används i produktionen hanteras och bearbetas.

- Svetsteknik
Du lär dig att hantera olika svetstekniker, plåtbearbetning och tillhörande arbetsmoment.

APL

APL är en viktig del på industritekniska programmet. Just här finns ett speciellt upplägg som kallas flytande APL. Detta innebär att alla elever har tre veckors sammanhängande APL i åk 1, 2 och 3. Dessutom går eleverna ut ”när det passar” både elev och/eller företag på karaktärsdagar och gör ytterligare APL. Vi har märkt att många elever klarar sina studier bättre så här och dessutom kan företagen få in arbetsmoment som stämmer med ämnesplanen så att du kan få kurser även på din praktik. Industritekniska programmet har ett nära samarbete med flera av skolans övriga program. Vi har även vuxenstuderande på industritekniska programmet.

Framtidsutsikter och vidare studier

Inom industrin är det stor efterfrågan på välutbildad arbetskraft. Detta gäller alla branscher inom industrin. Vårt samarbete med branschen blir i detta avseende allt starkare.

Alla elever kan välja till kurser som ger dig grundläggande behörighet till vidarestudier.

Bengtssons Mek

Industrilås