Naturvetenskapsprogrammet

anna.ferngren-porss@nassjo.se

Linda Davidsson
linda.davidsson@nassjo.se

Är du intresserad av den naturvetenskapliga världen? Här utvecklar du ett vetenskapligt förhållningssätt. Du lär dig till exempel att se samband mellan olika ämnen och mellan teori och verklighet. Stående inslag i undervisningen är laborationer, exkursioner och studiebesök.

Som elev övas du i att kritiskt iaktta men även tolka och redovisa resultat. Du arbetar med datorer och annan utrustning för att kunna göra undersökningar och presentera dem på ett intresseväckande sätt. Du utvecklar din analytiska förmåga, ökar din kreativitet och stimulerar din nyfikenhet. Programmets tyngdpunkt ligger på matematik och naturvetenskap men också på att utveckla dina språkkunskaper. Matematik är ett viktigt ämne som hjälper oss att beskriva och förstå verkligheten. Inom naturvetenskapen studeras sammanhang i naturen, livets villkor, fysikaliska fenomen och skeenden samt kemiska processer. Naturvetenskap är en viktig förutsättning för den snabba utvecklingen i vårt moderna samhälle till exempel inom medicin och teknik. Naturvetenskap och samhällsutveckling har påverkat och påverkar varandra.

Vårt mål är att:

• Dina studier på naturvetenskapsprogrammet ger dig glädje och aha-upplevelser.
  • Du lär dig att i tal och skrift föra fram dina resultat och åsikter.
  • Du utvecklar din förmåga att ta ansvar och samarbeta.
  • Du stimuleras att lösa problem, se möjligheter och ta initiativ.
  • Du står väl rustad kunskapsmässigt för vidare studier samtidigt som du skaffat dig självförtroende och en bra allmänbildning.

Inriktningar

Brinellgymnasiet erbjuder två inriktningar på naturvetenskapsprogrammet, naturvetenskap och naturvetenskap och samhälle:

- Naturvetenskap
Ger den bredaste behörigheten till utbildning på universitet och högskola. Du fördjupar dig i matematik, biologi, fysik och kemi.

- Naturvetenskap och samhälle
Har den tvärvetenskapliga karaktären. Du fördjupar dig i samhällskunskap och läser dessutom geografi samt en fördjupningskurs inom biologi, fysik eller kemi.

Framtidsutsikter och vidare studier

Programmet förbereder dig för fortsatta studier.