Vård- och omsorgsprogrammet

marie.gustafsson@nassjo.se

Anders Crona
anders.crona@nassjo.se

Vill du jobba med människor i framtiden? Studier på vård- och omsorgsprogrammet ger dig god kunskap om människan. Du lär dig allt från hur kroppen fungerar till hälsans betydelse och vikten av sunda levnadsvanor. Människans beteende och den psykiska hälsan är också centrala områden inom programmet. VO - det självklara valet för dig som bryr dig om människor i behov av vård och omsorg.

På vård- och omsorgsprogrammet erbjuds du en varierad undervisning. Här blandas studiebesök, grupparbeten och föreläsningar med enskilda arbeten. De yrkesämnen du läser innehåller en hel del teori men också praktiska moment.

APL

Studierna varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du tidigt kommer i kontakt med vård och omsorg ute i samhället. Under dina tre gymnasieår har du minst 15 veckors APL. Detta ger också en möjlighet för dig att knyta kontakter för arbete i framtiden.

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege Höglandet är nu en lokalt certifierad samverkansform mellan utbildning och arbetsliv.
Läs mer här!

Framtidsutsikter och vidare studier

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram. Du utbildas till undersköterska och har mycket goda möjligheter att få arbete direkt efter din studentexamen inom sjukvården, psykiatrin, hemtjänst, äldreomsorg eller som personlig assistent.

Programmet ger också möjlighet till vidare studier. Genom att välja högskoleförberedande kurser inom ramen för programfördjupning och det individuella valet till exempel matematik 2, svenska 3, engelska 6, och historia 1a2 ökar du dina möjligheter inför framtida yrkesval. Möjligheter öppnas till yrken som exempelvis sjuksköterska, tandsköterska, ambulanssjuksköterska, psykolog, polis, socionom